15/06/2020

Για την Λατομική Ζώνη Κέρκυρας.

Σ. Ιωάννου: Προτεραιότητα στα ιδιωτικά λατομικά συμφέροντα.

15/06/2020
Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ενέργειας και Χωροταξίας της ΠΙΝ/Κράτσα σε σχετική επερώτηση της ΑΝΑΣΑ για το ζήτημα της Λατομικής Ζώνης στην Κέρκυρα τεκμηριώνει τις μεγάλες και σαφείς διαφορές πολιτικής αντίληψης και δράσης ανάμεσα στην σημερινή πλειοψηφία (Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκης) και την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ.

Το ζήτημα δεν είναι πρωτίστως νομικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ιωάννου. Η πολιτική κατεύθυνση της ΑΝΑΣΑ, την οποία υπηρέτησε με ζήλο ο προκάτοχος του σημερινού αντιπεριφερειάρχη, ο αείμνηστος συνάδελφος και συναγωνιστής Σάκης Τσούκας, ήταν η δημιουργία δημόσιας Λατομικής Ζώνης που θα κάλυπτε τις ανάγκες της Κέρκυρας και θα προσπόριζε οικονομικά οφέλη στην ίδια την ΠΙΝ. Ο κύριος λόγος για τον οποίο καθυστέρησε ο ορισμός της Λατομικής Ζώνης ήταν η ενδελεχής έρευνα για τυχόν ύπαρξη οικισμού στην Πηλίδα, γεγονός που αν ίσχυε θα ήταν απαγορευτικό για τον ορισμό της Λατομικής Περιοχής. Αποδείχθηκε τελικά ότι οικισμός δεν υφίσταται στην περιοχή. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για τον οριστικό καθορισμό της Ζώνης, πράξη που δεν σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως περιέργως ισχυρίζεται ο κ. Ιωάννου.
Απλά η ΠΙΝ/Κράτσα και ο κ. Ιωάννου έχουν και υπηρετούν άλλες προτεραιότητες!
Ο πραγματικός λόγος που ο κ. Ιωάννου δεν προχωράει το σχέδιο για την περιοχή Πηλίδας είναι η εμμονή του στην ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στις λατομικές δραστηριότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ιδιώτης έχει αγοράσει όμορες εκτάσεις με την σχεδιαζόμενη Λατομική Ζώνη προκειμένου να διεκδικήσει τον ορισμό της Λατομικής Ζώνης στην ιδιόκτητη περιοχή του, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Άλλωστε η πλήρης κάλυψη και υπεράσπιση των ιδιωτικών λατομικών συμφερόντων από την ΠΙΝ/Κράτσα και τον κ. Ιωάννου έγινε ακόμη πιο κραυγαλέα όταν ετέθη τόσο από την ΑΝΑΣΑ όσο και από την παράταξη «Αντικαπιταλιστική Αριστερά στο Ιόνιο» το ζήτημα των παράνομων λατομικών δραστηριοτήτων που ΤΩΡΑ εξελίσσονται στην περιοχή των «κλειστών» λατομείων. Τόσο ο ίδιος όσο και η περιφερειάρχης που ήταν παρούσα κώφευσαν υποκρινόμενοι αναρμοδιότητα!
Η ΑΝΑΣΑ, υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον και το έργο που έχει παραχθεί, υποστηρίζει την δημιουργία δημόσιας Λατομικής Ζώνης, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού κόντρα στα ιδιωτικά λατομικά συμφέροντα που έχουν ανοίξει τόσο μεγάλες πληγές στο φυσικό περιβάλλον και την οικονομία του τόπου.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά