14/12/2020

Προβληματική κατάσταση στο λιμάνι Ζακύνθου.


Περίοδος 2019-202
14/12/2020

Επερώτηση 35η

Προβληματική κατάσταση στο λιμάνι Ζακύνθου.

Προς κ. Περιφερειάρχη

Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας και πιθανής κατάρρευσης στο παραλιακό μέτωπο στην Προκυμαία της πόλης Ζακύνθου, το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο το Λιμενικό Ταμείο. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες (φωτο 1-4) υπάρχει υποχώρηση (διαχωρισμός) μέρους του  πεζοδρομίου προς την μεριά της θάλασσας.

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλούς μήνες, αλλά εσχάτως έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες (φωτο 1-4). Μέχρι το καλοκαίρι υπήρχε πλαστικό πλέγμα αρκετών μέτρων που εμπόδιζε την πρόσβαση. Το καλοκαίρι αφαιρέθηκε (για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες αισθητικά;) ΧΩΡΙΣ να έχει προηγηθεί ΚΑΜΙΑ παρέμβαση. Το παραλιακό πεζοδρόμιο φυσικά εφάπτεται στον παραλιακό δρόμο που έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, διέρχονται βαριά οχήματα και φυσικά η πίεση της θάλασσας είναι συνεχής και απαιτεί άμεση λήψη μέτρων.

Ως προς το αισθητικό μέρος να σημειωθεί ότι -στο ίδιο σημείο- εδώ και μεγάλο διάστημα είναι τσιμεντοστρωμένο -πολύ άτεχνα- μεγάλο μέρος του παραλιακού πεζοδρομίου και αυτό αποτελεί μεγάλη παραφωνία σε σχέση με το υπόλοιπο πεζοδρόμιο που είναι υψηλής αισθητικής αξίας. Είναι προφανές ότι αυτό δεν αρμόζει στον πολιτισμό των Ζακυνθινών.

Επίσης, σε άλλο σημείο του λιμανιού της Ζακύνθου υφίσταται υψηλή -άχρηστη- κατασκευή (φωτο 5) η οποία γέρνει καταφανώς και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς και διαχωρισμός του εδάφους (φωτο 6-7).

Ο χώρος προστατεύεται (;) μόνο με κορδέλα, η οποία φυσικά κάθε τόσο αφαιρείται (όπως φαίνεται στη φωτο 8).

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης :

·       Γνωρίζει το πρόβλημα;

·       Το συζήτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ζάκυνθο με τις τεχνικές υπηρεσίες;

·        Σε κάθε περίπτωση, τι προτίθεται να πράξει για την διόρθωση της εικόνας του λιμανιού και την αποκατάσταση της ασφάλειας;

Για την ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

περιφερειακός σύμβουλος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: φωτογραφίες 1-8


φωτο 1
φωτο 1
φωτο 2
φωτο 2
φωτο 3
φωτο 3
φωτο 4
φωτο 4
φωτο 5
φωτο 5
φωτο 6
φωτο 6
φωτο 7
φωτο 7
φωτο 8
φωτο 8