22/03/2021

Όχι κ. Ακτύπη: ΔΕΝ ισχύει ότι η Ζάκυνθος έμεινε πίσω στους εμβολιασμούς επειδή δεν υπάρχει... ζήτηση στα εμβόλια.

Θανάσης Καραΐσκος – Διονύσης Μπάστας
Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ζακύνθου με την ΑΝΑΣΑ

Όχι κ. Ακτύπη: ΔΕΝ ισχύει ότι η Ζάκυνθος έμεινε πίσω στους εμβολιασμούς επειδή δεν υπάρχει... ζήτηση στα εμβόλια.

22/03/2021

19 Μαρτίου : Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης στον τοπικό Τύπο: "...Μείναμε πίσω στη Ζάκυνθο γιατί δεν υπάρχει η ζήτηση που θα περιμέναμε...".

Έτσι είναι; Όχι, καθόλου:

Η Ζάκυνθος έμεινε πίσω, διότι επί ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ το Άστρα-Ζένεκα ΔΕΝ ερχόταν στη Ζάκυνθο. Από όλα τα Ιόνια νησιά μόνο η Ζάκυνθος δεν είχε στη διάθεση της το Άστρα-Ζένεκα. Και αυτό διότι ο κ. Βουλευτής στις 21/2 διατυμπάνιζε ότι "...ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ είναι να συνεχίσει η Ζάκυνθος με το εμβόλιο της Pfizer...". Ο υποτιθέμενος... εθνικός σχεδιασμός λέμε εμείς.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου δεν υπήρχε ΚΑΘΟΛΟΥ το εμβόλιο της Άστρα-Ζένεκα στο νησί και για αυτό είναι καταφανώς άκυρος ο ισχυρισμός του κ. Βουλευτή περί... ανεπαρκούς ζήτησης από τους Ζακυνθινούς.

Όταν, μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, έφτασε τελικά το εμβόλιο στο νησί, με ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ, συνέπεσε επί 3ήμερο με την αναστολή του εμβολίου από 16 χώρες της Ε.Ε. και αυτό προκάλεσε μια φυσιολογική προσωρινή αποχή από ένα μέρος των πολιτών που επρόκειτο να εμβολιαστούν.

Είναι όμως πολύ επικίνδυνο να διαδίδει την άποψή του ο κ. Βουλευτής ότι "...δεν υπάρχει ΕΠΙΘΥΜΙΑ από τους πολίτες να κάνουν τα εμβόλια ..." χωρίς να αναφέρει με σαφήνεια ότι αυτό οφείλεται στο θόρυβο που προκάλεσε η αναστολή από τις 16 χώρες της ΕΕ. Η αναστολή αυτή άλλωστε ήδη αναιρέθηκε από τους Ευρωπαίους.

Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Βουλευτής ότι η γενική και αόριστη αναφορά του σε Ζακυνθινούς που "...ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να κάνουν τα εμβόλια...", μπορεί να παρασύρει και άλλους πολίτες να μην επιθυμούν να εμβολιαστούν ;

Ο κ. Βουλευτής οφείλει να είναι πιο προσεχτικός στο δημόσιο λόγο του, εκτός κι αν θέλουμε να πληθύνουμε με τις αστοχίες μας τις τάξεις των αρνητών των εμβολίων.

Η καθυστέρηση της Ζακύνθου στους εμβολιασμούς σε σχέση με την Λευκάδα και την Κεφαλονιά που είναι μικρότερες σε πληθυσμό είναι σαφής:

Έτσι τα στατιστικά στοιχεία για την 1η δόση του εμβολίου στις 16/03/2021 δηλ. την 1η μέρα που χρησιμοποιήθηκε το Άστρα-Ζένεκα στη Ζάκυνθο, είναι τα εξής:

  • ·       ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 4.079 εμβολιασμοί
  • ·       ΛΕΥΚΑΔΑ 3.302 εμβολιασμοί
  • ·       ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2.425 εμβολιασμοί
  • ·       ΙΘΑΚΗ 716 εμβολιασμοί
  • ·       ΚΕΡΚΥΡΑ 7.459 εμβολιασμοί

Και όλη αυτή η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς συμβαίνει σε ένα κατεξοχήν τουριστικό νησί, που εξαρτά την καλοκαιρινή οικονομική επιβίωσή του ΚΑΙ από την έγκαιρη ανοσοποίηση του πληθυσμού του.

Θανάσης Καραΐσκος
Διονύσης Μπάστας
Περιφερειακοί Σύμβουλοι με την ΑΝΑΣΑ στα Ιόνια Νησιά