18/02/2022

Λιμάνι Λευκίμμης, οδηγείται στους ιδιώτες από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:
Λιμάνι Λευκίμμης, οδηγείται στους ιδιώτες από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Εισηγητής: Ο επικεφαλής της παράταξης ¨ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά¨ κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

16/02/2022

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του λιμένα Λευκίμμης επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι επιχειρείται μια βίαιη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, σε βλάβη των τοπικών συμφερόντων και εν αγνοία τόσο του δημοτικού συμβουλίου δήμου Νότιας Κέρκυρας όσο και συνολικά των κατοίκων της περιοχής και της Κέρκυρας.

  • Η στάση της περιφερειακής αρχής που δεν αποδέχτηκε την πρόταση μας για διεύρυνση του διαλόγου, όταν ήλθε για γνωμοδότηση στο ΠΣ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Οι επισκέψεις των «υπεράνω νόμου» στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και οι δηλώσεις του τοπικού βουλευτή της ΝΔ για την ταχεία προώθηση της δημιουργίας μαρίνας τουριστικών σκαφών μέσα στην σημερινή λιμενολεκάνη.
  • Η συνεχιζόμενη παραγκώνιση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Νότιας Κέρκυρας.
  • Η αγνόηση των απόψεων των χρηστών του λιμένα που αγωνιούν για την τύχη τους.
    Δείχνουν πολύ καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Εγκληματούν, σε βάρος της Λευκίμμης, της Κέρκυρας, των Ιονίων νήσων.

Παρακάμπτουν προκλητικά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει θεσμοθετηθεί μέσω του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου που ως νόμος του κράτους κατισχύει οποιονδήποτε άλλων επιλογών.

Το ΠΧΠ ορίζει την Λευκίμμη ως λιμένα εθνικής σημασίας και ως κόμβο στον οποίο συναντώνται οι δύο αναπτυξιακοί άξονες της ΠΙΝ, ο άξονας Β-Ν και ο οριζόντιος άξονας  Κέρκυρας –Ηπείρου.

Η περιφερειακή αρχή, που προφανώς δεν έχει ιδέα τι είναι και τι προβλέπει το ΠΧΠ, έργο της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ μέσα από πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο με φορείς, υπουργεία και κοινωνία, λειτουργεί ακολουθώντας πιστά τις επιλογές της δήθεν ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό άλλωστε έκανε και στην περίπτωση του Ερημίτη, αυτό και στην περίπτωση της ψεύτικης αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου.

  • Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και υπεράσπιση των αναπτυξιακών επιλογών του ΠΧΠ.
  • Πρωτοβουλία για ευρεία συζήτηση με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των φορέων, των οργανώσεων των χρηστών του λιμανιού, των πολιτών.
  • Το λιμάνι πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του και να προκύψουν εργασίες αναβάθμισης για καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες στην ακτοπλοΐα, στα τουριστικά ημερόπλοια  και τα αλιευτικά σκάφη.
  • Το λιμάνι σε συνδυασμό με την κατασκευή του κατάλληλου οδικού δικτύου από Κέρκυρα προς Λευκίμμη (παρακάμψεις) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών από και προς Ηγουμενίτσα σε πολύ μικρότερη χρονική διάρκεια από την σημερινή.
  • Η μαρίνα τουριστικών σκαφών μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη κατάλληλη θέση χωρίς να βλαφτεί ο χαρακτήρας του λιμανιού.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων