21/03/2022

για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑ
προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

 για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και την καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.

Καταδικάζουμε την απροσχημάτιστη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βάρος της Ουκρανίας.

Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, προφανώς και της Ουκρανίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα που διαχρονικά καταδικάζει κάθε παραβίαση των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους δικαιολογία για την επίθεση σε μια ανεξάρτητη χώρα.

Υπογραμμίζουμε ότι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν ευθύνες για την κλιμάκωση της κατάστασης, με τα λάθη αλλά και τις στρατηγικές επιλογές τους. Η ανοχή, η παθητικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ηγεσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, μαρτυρούν το υποκριτικό τους ενδιαφέρον.

Οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής και ενεργειακών πόρων, οι κάθε είδους εθνικισμοί και τα γεωπολιτικά σχέδια των ισχυρών, απειλούν ξανά τον κόσμο με καταστροφή.

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν μπορεί να φέρει τίποτα άλλο εκτός από καταστροφή για τους δύο λαούς, αλλά και για όλη την Ευρώπη, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο όποιο κεκτημένο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της πολυφωνίας και του πολιτισμού, όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες, με την αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος αποκλεισμών και διώξεων ακόμη και στην Τέχνη.

Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να προβεί στον άμεσο τερματισμό του πολέμου που έχει τραγικές συνέπειες για τη ζωή των αμάχων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Κοινότητας που ζει στην Ουκρανία.

Αποδοκιμάζουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Τα συμφέροντα της χώρας κα του ελληνικού λαού είναι με το στρατόπεδο της Ειρήνης, των γεφυρών συνεννόησης, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.