15/10/2019

Η αμφισβήτηση του master plan και η αλλαγή χωροθέτησης για τον λιμένα Ζακύνθου παραπέμπει το έργο στις καλένδες.


14/10/2019

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ κ. Ακτύπη και με την υποστήριξη της περιφερειακής αρχής (Κράτσα), με θέμα την αλλαγή χωροθέτησης των έργων του λιμανιού έτσι όπως προβλέπονται στο εγκεκριμένο master plan του Δεκεμβρίου 2017.
Κατ' αρχήν δεν προέκυψε και μετά την συζήτηση αυτή ο λόγος που οδήγησε τον κ. Ακτύπη να ζητήσει την αλλαγή του master plan την άλλη μέρα σχεδόν μετά την εκλογή του ως βουλευτή. Αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της πρωτοβουλίας αυτής.
Στην συζήτηση κυριάρχησαν δύο βασικές λογικές. Η μία που, χωρίς επιχειρήματα, προσπάθησε να στοιχειοθετήσει την ανάγκη επανεξέτασης και αλλαγής θέσης της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, ευθυγραμμιζόμενη προφανώς με την θέση Ακτύπη-Κράτσα, και η άλλη που, εκπροσωπούμενη κυρίως από τον Σύλλογο Μηχανικών, κατέδειξε με αντικειμενικό τρόπο την υπεροχή της επιλογής της θέσης στον μώλο του Αγίου Διονυσίου έναντι της αρχικής επιλογής στον μώλο του Αγίου Νικολάου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε σχετική ερώτηση για το κόστος των δυο λύσεων η μελετήτρια του έργου απήντησε ότι η εγκεκριμένη επιλογή θα κοστίσει περίπου 3 εκατομ. λιγότερο από την επιλογή του μώλου Αγίου Νικολάου. Έτσι καταρρακώθηκε βάναυσα η αξιοπιστία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Στασινόπουλου που στεντορεία τη φωνή δήλωνε ότι η εγκεκριμένη θέση θα κοστίσει "δέκα φορές περισσότερο".
Λίγες ημέρες μετά "τα άδεια ντουλάπια" ο κ. Στασινόπουλος επιδεικνύει μέγιστη πολιτική ελαφρότητα που δεν συνάδει με το αξίωμα που κατέχει.
Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;
Αυτό που πρέπει να κάνουν, κατά την γνώμη μας, τόσο ο κ. Ακτύπης όσο και η κ. Κράτσα, είναι να εγκαταλείψουν ΑΜΕΣΑ τις δράσεις αμφισβήτησης του εγκεκριμένου master plan του λιμένα Ζακύνθου, ικανές να παραπέμψουν το όλο έργο στις ελληνικές καλένδες, και να σπεύσουν για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του έργου. Εκτός κι αν την αδυναμία τους αυτή προσπαθούν να καλύψουν "ρίχνοντας μελάνι".
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων