31/01/2020

Οι 150 ημέρες της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Συνέντευξη Τύπου της ΑΝΑΣΑ στην Κεφαλονιά
(το video της συνέντευξης από http://kefalonianews.gr)
Αργοστόλι, 31/01/2020
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 31/1 ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος στην έδρα της Π.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μαζί με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της ΑΝΑΣΑ Παναγή Δρακουλόγκωνα (πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης) και Σπύρο Γαλιατσάτο (πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού).
Αποτιμώντας τους 5 μήνες (150 ημέρες) της νέας περιφερειακής αρχής, ο Θ. Γαλιατσάτος ανέφερε ότι, κρίνοντες εκ του αποτελέσματος, διαμορφώνουμε την άποψη ότι η νέα περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού και σχεδίου, είναι φλύαρη και αναποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και του τόπου.
Αντιθέτως, η νέα περιφερειακή αρχή επιδεικνύει μεγάλο ζήλο σε τρείς κατευθύνσεις, ήτοι:
  • Συγκρότηση παραταξιακού/κομματικού μηχανισμού μέσω πρόσληψης συμβούλων μετακλητών και αποσπασμένων.
  • Ευθυγράμμιση με την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη (τύπου Άδωνη Γεωργιάδη) για τις επενδύσεις στα νησιά μας, όπως στην περίπτωση των «ορεινών» της Ζακύνθου.
  • Καταφυγή στην πολιτική των δημοσίων σχέσεων και της δημιουργίας απατηλής επικοινωνιακής εικόνας προς τους πολίτες. Χαρακτηριστική η φράση αντιπεριφερειάρχη ότι η κ. Κράτσα «είναι manager, δεν μπορεί να ασχολείται με λακκούβες, γι’ αυτό και απουσιάζει 25 ημέρες στις 30»! Ακόμη πιο χαρακτηριστική η εξαγγελία έργων οδικής ασφάλειας 30 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση.
Η αναποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής, οδήγησε σε μηδενική χρηματοδότηση της ΠΙΝ από το ΠΔΕ στο τέλος του 2019 (ενώ το αντίθετο συνέβαινε σταθερά τα προηγούμενα χρόνια με ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ), και ταυτόχρονα σε υποχώρηση στην σειρά κατάταξης μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας ως προς την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Στον τομέα του τουρισμού, παρατηρούμε έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την τουριστική πολιτική και την τουριστική προβολή. Εγκαταλείπονται οι επιτυχημένες πρακτικές της προηγούμενης περιόδου ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ (βλέπε στοιχεία της google), ενώ αντίθετα υιοθετούνται πρακτικές άλλων εποχών, όπως η προβολή με στυλό και μαγνητάκια(!)  και η ανάθεση διαφήμισης σε αμφιλεγόμενα μέσα όπως η περίπτωση της εφημερίδας του ψεύτη υπουργού κ. Διαματάρη.
Ο Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ειδικά σε θέματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, και επεσήμανε:
  • Καθυστερήσεις τόσο σε έργα συμβασιοποιημένα, όπως η ενίσχυση και αναβάθμιση του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, όπου ο ανάδοχος με ευθύνη και του αρμόδιου υπουργείου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, όσο και σε ενταγμένα στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ, όπως ο δρόμος «Αεροδρόμιο-Κρανιά», όπου μήνες μετά την ένταξη από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ δεν προχωρεί η μελετητική ωρίμανση.
  • Η αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημιακού τμήματος στο Ληξούρι, όπως και στην Λευκάδα, έγινε με την σύμφωνη γνώμη τόσο της περιφερειακής αρχής όσο και την ψήφο των τοπικών βουλευτών των δυο νησιών.
  • Το πρόγραμμα leader για Κεφαλονιά και Ιθάκη παρουσιάζει αρρυθμίες και καθυστερήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη προτεραιότητας από την περιφερειακή αρχή απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα ως προς την απορρόφηση πόρων, όπως προαναφέρθηκε.
  • Η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων στην μεταφορά μαθητών, με συνευθύνη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που καθυστερεί από τον περασμένο Οκτώβρη τη σχετική έγκριση, της κυβέρνησης που ενέταξε και τις μεταφορές μαθητών στην υποχρέωση της έγκρισης αυτής, και της περιφερειακής αρχής που δεν ανάγει το θέμα στην σωστή του βάση. Τις συνέπειες αυτών όλων δέχονται και οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου στα Περατάτα, γεγονός ανεπίτρεπτο.
  • Η άρνηση τελικά και παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα της χρηματοδότησης αποκλειστικά έργων και δράσεων στην Ιθάκη από την ευτυχή κατάληξη της κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών του πρώτου αναδόχου στο λιμάνι του Πίσω Αετού. Ως ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί δράσαμε και υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα της Ιθάκης με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό. Οφείλει η περιφερειακή αρχή Κράτσα να το σεβαστεί απόλυτα.
  • Στο θέμα του Μυκηναϊκού τάφου των Τζαννάτων Πόρου, είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για προθέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του ΥΠΠΟΑ που ουσιαστικά ακύρωναν την μεγάλη σημασία του για την ευρύτερη περιοχή και την ιστορία. Είχαμε καταθέσει και σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το πρόβλημα συνεχίζεται, γιατί κάποιοι δεν θέλουν το έργο ολοκληρωμένο, ασφαλές και σε θέση να αποτελέσει τόπο ιστορίας και μεγάλης επισκεψιμότητας. Η πρόταση που έχει κατατεθεί στην ΕΥΔ της ΠΙΝ προτείνει έργο κολοβό ως προς τις βασικές υποδομές (νέο στέγαστρο, parking), ενώ εισάγει… δορυφορικές παρατηρήσεις και διογκωμένες αυτεπιστασίες. Η ΑΝΑΣΑ δεν πρόκειται να αδιαφορήσει, θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και καλεί και την περιφερειακή αρχή να πράξει τα δέοντα, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έδωσε στους φορείς της περιοχής.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά