26/02/2020

Όπισθεν ολοταχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά την φαλκίδευση της απλής αναλογικής, τέλος και για τα τοπικά δημοψηφίσματα!
του Διονύση Στραβοράβδη
πρώην αντιπεριφερειάρχη
Οικονομικών & Διοίκησης
της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Ο «Κλεισθένης» (ν.4555/2018), στο σύνολό του, δεν σηματοδοτεί την ουσιαστική μεταρρύθμιση που είχε (και έχει) ανάγκη η Αυτοδιοίκηση για πραγματική αυτονομία, αυτοτέλεια, αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας της, αρμοδιότητες, πόρους και δημοκρατική λειτουργία. Άτολμες, θα έλεγα, και ανεπαρκείς οι αλλαγές που εισήγαγε, και την κριτική αυτή έμμεσα την παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι συντάκτες του «Κλεισθένη», προαναγγέλλοντας ότι θα επακολουθούσε ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση με τον «Κλεισθένη ΙΙ».
Δύο θετικά στοιχεία εισήγαγε ο «Κλεισθένης», και αυτά ήταν η απλή αναλογική και η θεσμική κατοχύρωση των τοπικών (δημοτικών και περιφερειακών) δημοψηφισμάτων. Και τα δύο ανταποκρίνονται σε διαχρονικά και χρόνια αιτήματα για διεύρυνση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Η νέα κυβέρνηση προχωρά με όπισθεν ολοταχώς.
Δεν μπορεί βεβαίως να αλλάξει τη σύνθεση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων όπως αυτή προέκυψε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προχώρησε όμως σε νομοθετικές ρυθμίσεις που φαλκιδεύουν και ακυρώνουν την απλή αναλογική στην πράξη, υποβαθμίζουν το ρόλο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και βοηθούν στην «κυβερνησιμότητα», δηλαδή διευκολύνουν την παντοδυναμία του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.
Ακολούθησε η γνωστή ως «τροπολογία Άδωνη» (αν και υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών), με την οποία αφαιρείται η αρμοδιότητα έγκρισης υψομετρικών μελετών από τα Δημοτικά Συμβούλια και μεταφέρεται στον Υπουργό, όταν πρόκειται για «μεγάλες και εμβληματικές» επενδύσεις. Φωτογραφική τροπολογία που αφορά την ληστρική επένδυση real estate στον Ερημίτη. Ευθεία παρέμβαση στην αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και αφαίρεση αρμοδιοτήτων της.
Και έρχεται τώρα η κατάργηση των τοπικών δημοψηφισμάτων!
Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας Δήμων», που κατατέθηκε 21/2 στη Βουλή, συζητείται ήδη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και θα ακολουθήσει η ψήφισή του από την Ολομέλεια, στο άρθρο 12, παράγραφος 1, προβλέπεται ότι: «Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου.» Και στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου, διασαφηνίζεται: «Αναστέλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου οι διατάξεις που προβλέπουν το δημοτικό και περιφερειακό δημοψήφισμα, ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου.»
Σαφώς, δηλαδή, τα τοπικά δημοψηφίσματα πρόκειται να καταργηθούν με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, και μέχρι τότε, και καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, αναστέλλονται οι σχετικές διατάξεις του «Κλεισθένη». Επειγόντως και προληπτικά! Μην γίνει καμία στραβή και εφαρμοστούν! Διότι ακούγονται ήδη σχετικές προτάσεις και προωθείται η ιδέα δημοψηφισμάτων, τόσο εδώ στην Κέρκυρα για τον Ερημίτη, όσο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων. Να θυμίσω δε ότι πρόσφατα, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Αργοστόλι, ζητήθηκε από την ΑΝΑΣΑ δημοψήφισμα για το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Προτρέχουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες! Καλή η δημοκρατία, καλό να έχουν λόγο οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες για φλέγοντα ζητήματα της περιοχής τους, αλλά μόνο όταν ο λόγος αυτός ταυτίζεται με τον κυβερνητικό λόγο! Αλλιώς… τίθενται σε αναστολή (ή σε καταστολή, θα λέγαμε).
Όπισθεν ολοταχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διονύσης Στραβοράβδης
πρώην αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Διοίκησης
της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων