25/02/2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Οι τραμπουκισμοί στην ΠΕ Κέρκυρας έχουν όνομα, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Κέρκυρα, 25/02/2019
Μετά από τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα σήμερα στην ΠΕ Κέρκυρας, με αποκλειστική ευθύνη μιας μικρής μερίδας κατοίκων που, κατά τα λοιπά, καλούσαν από χθες σε «ειρηνική διαμαρτυρία», έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Δεν έχουμε καμία απολύτως αυταπάτη για το τι πρεσβεύουν και τι επιθυμούν να προκαλέσουν οι τραμπούκοι και μπαχαλάκηδες που βανδάλισαν το κτίριο του Διοικητηρίου και ως ορδές βαρβάρων, ζημίωσαν την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και των κερκυραίων πολιτών. Ανερυθρίαστα ξεκόλλησαν και χρησιμοποίησαν  πυροσβεστήρες, έσπασαν έπιπλα και τζάμια, έσκισαν και αχρήστευσαν δημόσια έγγραφα, εξαπέλυσαν ύβρεις και απειλές κατά εργαζομένων και αιρετών, κι όλα αυτά για το «δίκαιο αγώνα τους».
Οι πρωτοφανείς πράξεις χαρακτηρίζουν όσους τις καθοδήγησαν, εκτέλεσαν μεθοδικά και βρέθηκαν στο προσκήνιο, αλλά και εκείνους –γνωστούς σε όλους μας- που βρίσκονται στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα, στην κατεύθυνση ενός ακήρυχτου πόλεμου. Γιατί μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι από την μια πλευρά βρίσκονται όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία, τη διαβούλευση, την σύνθεση απόψεων και το γενικό συμφέρον και από την άλλη πλευρά όσοι επιθυμούν να καταλύσουν θεσμούς και κατακτήσεις, επενδύοντας στο χάος και την αναρχία, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους ιδιοτελών, πολιτικών, οικονομικών και άλλων συμφερόντων.
Είμαστε μικρή κοινωνία και όλοι γνωριζόμαστε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για το «αβγό του φιδιού» που γιγαντώνεται στους κόλπους «προθύμων», έναντι πινακίου φακής και ιδίας προβολής ή/και αξιωμάτων. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι συγκρουόμαστε με επικίνδυνα στοιχεία, ανίερες συμμαχίες, και πεζοδρομιακές λογικές, εντελώς έξω και πέρα από τις δικές μας συμπεριφορές.
Αποδεικνύεται – δυστυχώς- για ακόμη μια φορά το δίκαιο των λόγων μας. Όποιος πιστεύει ακόμη ότι ο μόνος στόχος είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης ή οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, πλανάται πλάνη οικτράν.
Διαμηνύουμε ξανά ότι δεν φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε και δεν κρυβόμαστε. Πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας και δώσαμε, με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία, άδεια λειτουργίας  στο ΧΥΤΥ Λευκίμμη και το χώρο των Αδελφάτων στο  Τεμπλόνι, που ο Δήμος Κέρκυρας και ο ΣΥΔΙΣΑ αιτήθηκαν προς τούτο.
Αισθανόμαστε ότι, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Κέρκυρας, πράξαμε αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία του Κερκυραϊκού λαού: να μην επαναληφθούν εικόνες με σωρούς απορριμμάτων, να μην δημιουργηθεί ένα ακόμη αδιέξοδο στην προσπάθεια για την εφαρμογή  της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κερκυρα και τους Παξούς.
Γνωρίζουν όλοι ότι η ΠΙΝ δεν είναι αρμόδια για τη περισυλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων ούτε και για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Όμως υπερβαίνοντες εαυτούς, δίνουμε  για άλλη μια φορά τη βοήθειά μας σε όσους έχουν την αρμοδιότητα , και  απαιτούμε, μαζί με το σύνολο των συμπολιτών μας, το επόμενο βήμα να είναι η άμεση και οριστική λύση.
Ζητάμε, τέλος, από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και από εκείνους που επιζητούν τη ψήφο του Επτανησιακού λαού στις εκλογές του Μαΐου 2019, να αφήσουν τις μικροπολιτικές, ψηφοθηρικές τακτικές και να καταδικάσουν απερίφραστα τις βιαιοπραγίες σε βάρος εργαζομένων και αιρετών και τις καταστροφές της δημόσιας περιουσίας που έλαβαν χώρα στα γραφεία της ΠΕ Κερκυρας της ΠΙΝ.