10/09/2019

Η ΑΝ.Α.Σ.Α. για την συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

10/9/2019
     Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συγκροτήθηκε σε σώμα την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, με την εκλογή του Προεδρείου του και της Οικονομικής Επιτροπής. 
     Η ΑΝ.Α.Σ.Α., που είχε κατά την παρελθούσα 5ετία την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θεωρεί ότι εργάστηκε γόνιμα και παραγωγικά, παραδίδοντας την ΠΙΝ αναβαθμισμένη και ενδυναμωμένη, με αναγνωρισμένο έργο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών των Ιονίων Νήσων.
     Στη νέα περίοδο, από θέση μείζονος αντιπολίτευσης πλέον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, για την εδραίωση της δημοκρατίας,  για την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χώρου, για την προστασία του περιβάλλοντος, για αυτοδιοίκηση με αυτονομία, αρμοδιότητες και πόρους. Θα είμαστε παρόντες, με βάση τις αρχές που διαχρονικά υπηρετούμε ως παράταξη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην κοινωνία, στα κινήματα, δίπλα στους πολίτες. Θα σταθούμε κριτικά απέναντι στη νέα περιφερειακή αρχή σε όποιες αρνητικές επιλογές της, θα σταθούμε ταυτόχρονα εποικοδομητικά, με θέσεις και προτάσεις για την υπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.
     Ο νόμος «Κλεισθένης» θέτει νέα πλαίσια λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. και πρ. Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφιση του πρόσφατου απαράδεκτου νομοθετήματος για την Αυτοδιοίκηση (Ν.4623/2019), επέδειξε φοβία απέναντι στην απλή αναλογική, στην ισότιμη δημοκρατική έκφραση των πολιτών, στην καλλιέργεια συνθηκών για συναίνεση, συμμετοχή και συναπόφαση στις τοπικές κοινωνίες. 
     Οι διατάξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την συνταγματική επιταγή, γιατί απαξιώνουν την πρόσφατη λαϊκή ψήφο, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας ο οποίος κυρώθηκε με τον Ν.1850/1999 και σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου κάθε απόφαση εκτελεστικού οργάνου υπόκειται στον άμεσο έλεγχο των συλλογικών οργάνων. 
     Αντιθέτως, η κυβέρνηση προσφέρει υπερεξουσίες στον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη. 
     Με την διάταξη που δεν επιτρέπει την σύμπραξη των παρατάξεων του Συμβουλίου παρά μόνο με (και υπό) την παράταξη του Περιφερειάρχη, παραβιάζεται η ισονομία της ψήφου και καταργείται ετσιθελικά η αυτονόητη δημοκρατική ελευθερία της ελεύθερης προγραμματικής σύγκλισης. Και το χειρότερο, εάν υπάρξει σύμπραξη με την παράταξη του Περιφερειάρχη, αυτή δεν θα μπορεί να ανακληθεί ποτέ! Προσφέρεται έτσι πλασματική αριθμητική δύναμη στον Περιφερειάρχη απαραίτητη για απόκτηση ψευδών πλειοψηφιών! Παραβιάζεται η δημοκρατική νομιμότητα με την προφανή αλλοίωση της εξουσιοδότησης που έλαβαν τα όργανα της αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική. Αποδίδονται υπεραρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται η δυνατότητα που είχε με όλους τους αυτοδιοικητικούς νόμους (Καποδίστριας 3643, Καλλικράτης 3852, Κλεισθένης 4555) το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπορεί, με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του, να ασκεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής. 
     Η ΑΝ.Α.Σ.Α. δηλώνει ένθερμος θιασώτης της απλής αναλογικής και στην αυτοδιοίκηση και καταγγέλλει ως βαθιά αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή και πολιτικά ανήθικη την ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στην απροσχημάτιστη αλλοίωση της εκλογικής καταγραφής, ενέργεια που μόνο στενό κομματικά συμφέροντα θα υπηρετήσει. 
 
Από την ΑΝ.Α.Σ.Α., στα νέα όργανα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξελέγησαν ο Αλέκος Μιχαλάς στη θέση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Θεόδωρος Χαλικιάς και ο Διονύσης Μπάστας ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά