13/10/2021

Νέα ζεύξη Λευκάδας: Υπάρχει σχέδιο εναλλακτικής εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας;

Περίοδος 2019-2023
13/10/2021

Επερώτηση 69η

Νέα ζεύξη Λευκάδας: Υπάρχει σχέδιο εναλλακτικής εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας;

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Το πρόβλημα της νέας ζεύξης της Λευκάδας με τρόπο που θα αντικαταστήσει την σημερινή ώστε η κίνηση από και προς το νησί να διεξάγεται με ασφάλεια και ταχύτητα απασχολεί τα τελευταία χρόνια και τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου επί τάπητος όταν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ στο τέλος του 2017, ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά από εισήγηση της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ και της τότε δημοτικής αρχής, συμπεριέλαβε το έργο της ζεύξης στις στρατηγικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σε πρόσφατο έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του ΥΜΕ γνωματεύει υπέρ της δημιουργίας υποθαλάσσιας σήραγγας Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής σε περιβαλλοντικά κυρίως δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, η κατάσταση που δημιουργείται την θερινή περίοδο στην είσοδο-έξοδο της Λευκάδας είναι άκρως απογοητευτική γιατί προκαλείται μεγάλη ταλαιπωρία των διακινουμένων και ταυτόχρονα επιβαρύνεται ιδιαίτερα η λειτουργία της πόλης και το περιβάλλον.

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης:

·       Πώς σκέφτεται να συμβάλλει η ΠΙΝ στην ταχύτερη υλοποίηση της νέας ζεύξης της Λευκάδας και ποια είναι η θέση της για τις επιλογές που προκρίνονται;

·       Θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση μέχρι την κατασκευή της νέας ζεύξης ώστε να μην συνεχίζεται και να χειροτερεύει η αθλιότητα της θερινής περιόδου και, αν η απάντηση είναι θετική, ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός της ΠΙΝ;

Για την ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

περιφερειακός σύμβουλος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.