27/10/2021

Αλέκος Μιχαλάς: Ξέρατε, αλλά δεν προετοιμαστήκατε.

Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κέρκυρας της ΑΝΑΣΑ και αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλέκου Μιχαλά, κατά την συνεδρίαση (22/10/21) του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα προβλήματα που δημιούργησε ο Μπάλος, ιδιαίτερα στη Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, μετά το πέρασμα των πλημμυρικών φαινόμενων που προκάλεσε ο ΜΠΑΛΛΟΣ, μετρά σοβαρότατα προβλήματα τόσο στις δημόσιες υποδομές αλλά πολύ περισσότερο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Έχω την άποψη ότι πρώτο μέλημα της Περιφερειακής αρχής θα πρέπει να είναι, έστω και τώρα, ο συντονισμός και η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών τόσο στη Περιφέρεια όσο και κεντρικά στο κράτος για να καλύψουν τάχιστα την αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν και να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση όλων των πληγέντων συμπολιτών μας επιχειρηματιών (που είναι ευθύνη της Περιφέρειας) αλλά και νοικοκυριών (που την ευθύνη έχει ο Δήμος).

Εμείς έμπρακτα συμπαραστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο μέσα από το ρόλο μας και τις δυνατότητες που έχουμε.

Θεωρούμε απαράδεκτο, μετά από μια τέτοια καταστροφή, η παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα της ΠΠ να γίνει μόλις προχθές 20 Οκτωβρίου. Αλήθεια, γιατί αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση και αρνητική συμπεριφορά από την κυβέρνηση απέναντι στη Κέρκυρα και στα τόσο σημαντικά και επώδυνα προβλήματα της;

Πού είναι αλήθεια οι φίλοι υπουργοί και άλλοι παράγοντες της περιφερειάρχη όπως συνεχεία τους αποκαλεί και διατείνεται;

Ήρθαν για κάποιες ώρες, επισκέφτηκαν 3 σημεία, και απήλθαν, χωρίς να μας πουν τι θα κάνουν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, χωρίς να αναφερθούν σε καμία ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση. Ήρθαν μόνο για να καλύψουν επικοινωνιακά το μεγάλο έλλειμμά τους στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε ο Μπάλος.

Ο κ. Γαλιατσάτος για την παράταξη μας με την τοποθέτηση του κάλυψε απόλυτα τι δεν έγινε από πλευράς Περιφέρειας αλλά και τι πρέπει να γίνει άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Για ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε όσοι από εμάς επισκέφτηκαν περιοχές που επλήγησαν. Λόγω περιορισμένου χρόνου στη τοποθέτηση μου θα αναφερθώ μόνο σε μερικά ζητήματα που πραγματικά με προβλημάτισαν.

Είναι έξω από κάθε λογική να επικαλούνται οι αρμόδιοι της Περιφέρειας, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, ότι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα ΣΟΠΠ, συσκέψεις διάφορες για την αντιμετώπιση των επικινδύνων καιρικών φαινομένων, για την ετοιμότητα και την αντιμετώπισή τους, τη στιγμή που αληθινά βουλιάζαμε, την στιγμή που χάνονταν περιουσίες στα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα

Αλήθεια, πού ήταν ο ακριβοπληρωμένος ”Ναύαρχος” της Πολιτικής Προστασίας; Πληροφορήθηκα ότι εκπροσωπούσε την κ. Κράτσα στη γιορτή του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά.

Στην τοποθέτησή της η κ. Μπαλού αναφέρθηκε στην άρνησή σας να συζητήσουμε σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

Η πολιτική σας μυωπία και ο παραταξιακός σας εγωισμός οδήγησε στο ΟΧΙ συζήτηση, να τα αποτελέσματα .Το πλήρωσε η Κέρκυρα κατά κύριο λόγο.

Καμία φροντίδα προετοιμασίας, παρόλο που γνωρίζατε τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα. Καθαρισμοί δικτύου όμβριων αρμοδιότητας μας, διασπορά δυνάμεων κοντά στα επικίνδυνα σημεία, μέριμνα για εξασφάλιση στέγης σε συμπολίτες μας που θα είχαν προβλήματα εξ αιτίας των πλημμυρών στα σπίτια τους, είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι άλλο χρειαζόταν και ήταν απαραίτητο.

Το μόνο που γνωρίζουν οι Κερκυραίοι είναι τα γνωστά κατ’ όνομα αντιπλημμυρικά έργα, ουσιαστικά τίποτα.

Η κ. Κράτσα παραδέχτηκε στην τοποθέτηση της ότι χρειαζόμαστε μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης . Γιατί επί 2,5 χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα;

Άφαντος ο Μηχανισμός που συνέχεια τιτιβίζει η Περιφερειακή αρχή.

Μας λένε ζητήσαμε την ετοιμότητα των Εθελοντικών Οργανώσεων ΠΠ.

Μίλησα με στελέχη εθελοντικών Οργανώσεων ΠΠ στη Κέρκυρα. καθώς επίσης άκουσα στελέχη των εθελοντών στα ΜΜΕ να το αρνούνται.

Δεν λέτε την αλήθεια, κυρίες και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής.

Δεν ζητήσατε την βοήθεια των εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια αγνόησε τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις, τουλάχιστον στη Κέρκυρα που γνωρίζω. Αγνόησε οργανώσεις με εξαιρετική εμπειρία και επιχειρησιακή επάρκεια, που θα έδιναν λύσεις .Μόνο το Λιμεναρχείο ειδοποίησε και ενεργοποίησε εθελοντικές οργανώσεις που είχαν πλωτά μέσα.

Περιμέναμε την ΕΜΑΚ να έλθει από απέναντι. Ακόμη και στο μεσοδιάστημα δεν ενεργοποιήσαμε εθελοντικές οργανώσεις στη Κέρκυρα, που είχαν εκπαίδευση και επιχειρησιακή δυνατότητα παρόμοια της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν.

Φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε ότι σε πολύ δύσκολες καταστάσεις η ταχύτητα στην παροχή βοήθειας και η άμεση και προγραμματισμένη κινητοποίηση όλων των παραγόντων Πολιτικής Προστασίας δίνουν λύσεις.

Για όλες τις πλημμέλειες σας, τις αστοχίες σας την έλλειψη κινητοποίησης των υπηρεσιών, τον μη καθαρισμό των ρεμάτων, των χειμάρρων των ποταμιών αλλά και του δικτύου όμβριων ευθύνης σας, δεν ζητήσατε μία συγνώμη από τους πολίτες.

Ζητάμε, εκτός όλων όσων κατέθεσε η παράταξη μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο να ορίσει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει τη συνέχεια της αποκατάστασης.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους εθελοντές, τους ένστολους όλων των υπηρεσιών, που σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν με αυτοθυσία και απέτρεψαν τα χειρότερα, προστατεύοντας ζωές συμπολιτών μας.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

  • Απαιτείται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Οικονομικών. η άμεση και ακατάσχετη χρηματοδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν με 5000 και 8000 ευρώ αντίστοιχα, με σκοπό την κάλυψη άμεσων αναγκών.
  • Άμεση οριοθέτηση των περιοχών ως πλημμυρόπληκτων, προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για το είδος και το ποσόν της κρατικής αρωγής. Προτείνουμε η κρατική αρωγή να είναι στο 100% για εισοδήματα μικρότερα των 20.000 Ευρώ.
  • Ταχεία παρέμβαση καθαρισμού στα ποτάμια και στα σημεία που έδειξαν ότι πάσχουν, ιδιαίτερα όταν επέρχονται και νέα ισχυρά φαινόμενα.
  • Υποβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση, βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού για μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα νησιά, όπου απαιτείται, κατά το πρότυπο που εφαρμόστηκε από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ στην Ζάκυνθο.
  • Αποτύπωση ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών για τον εντοπισμό ανθρωπογενών παρεμβάσεων που πρέπει να αναστραφούν για την απελευθέρωση της κοίτης τους.
  • Λήψη μέτρων απαλλαγής τρεχουσών υποχρεώσεων για τους πληγέντες .
  • Σύσταση από το Περιφερειακό Συμβούλιο διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει τη συνέχεια της αποκατάστασης

Η ΑΝΑΣΑ δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη στην προσπάθεια της περιφερειάρχη να λάβει έγκριση εκτέλεσης έργων χωρίς κανένα έλεγχο με το πρόσχημα της καθυστέρησης. Η ισχύουσα νομοθεσία έχει προβλέψει απολύτως την εκτέλεση έργων στις έκτακτες καταστάσεις με άμεσο τρόπο. Αυτό που ζητεί η περιφερειάρχης είναι η ανεξέλεγκτη απευθείας ανάθεση έργων και δράσεων ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού τους, γεγονός εντελώς απαράδεκτο, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του την μέχρι τώρα «υπερεκμετάλλευση» των συνθηκών covid-19 και του Ιανού για σωρηδόν απευθείας αναθέσεις επί παντός επιστητού.