01/05/2019

Ο Πολιτισμός, συγκριτικό πλεονέκτημα των Επτανήσων.

Όσο πιο σύνθετος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο δημιουργικοί χρειάζεται να είμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του.
Με δεδομένο το νέο διεθνές αναπτυξιακό υπόδειγμα, στο οποίο η οικονομία της γνώσης και τεχνολογίας συγκεράζεται με την οικονομία του πολιτισμού και της δημιουργίας, η πρόκληση της πολιτιστικής διαχείρισης σήμερα, είναι η μεταστροφή της από τη στατική προσέγγιση, προς μια δυναμική, αναπτυξιακή θεώρηση με παραγωγή νέων μορφών πολιτισμού. Η μετατροπή της κοινωνίας από παθητικό καταναλωτή προϊόντων πολιτισμού, σε μια κοινωνία δημιουργική και συμμέτοχη στον διαπολιτισμικό διάλογο και στη λήψη αποφάσεων.
Οι Πολιτιστικές Δημιουργικές Οικονομίες είναι σημαντικοί μοχλοί ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών.
Μπορούμε να το επιχειρήσουμε με αναπτυξιακή στρατηγική, καινοτομία, δημιουργικότητα, με έμφαση στον εντοπισμό και την καλλιέργεια της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Επτανησιακού πολιτισμού, που μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές συστατικό του συγκριτικού πλεονεκτήματός του.
Τα Επτάνησα έχουν μακρόχρονη ιστορία σε αγώνες για τη δημοκρατία και τις πανανθρώπινες αξίες.
Ο Πολιτισμός, η Τέχνη, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, φασισμού. Η πολιτισμική δημοκρατία είναι απαραίτητο συστατικό της πολιτικής δημοκρατίας.
Στέφανος Κυπριώτης
πρ. πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας