30/05/2019

Μπλέ όλο το Ιόνιο? ΝΑΙ. Αλλά για τη θάλασσα και τον ουρανό του, και όχι για την κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

 
 
Θανάσης Καραΐσκος
Εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου Ζακύνθου
Πρόεδρος του Ε.Σ. της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου
 
 
 
Και γιατί να μην βαφτούνε μπλέ τα Ιόνια Νησιά, το βράδυ της Κυριακής?
Έλληνα πολίτη, πολίτη των Ιονίων νήσων, έστειλες στην Κυβέρνηση -και καλά έκανες- το μήνυμά σου μέσα στις κάλπες των Ευρωεκλογών. Αλλά αμέσως μετά μούδιασες:
Μούδιασες μόνο γιατί τρόμαξες που είδες τόσο πολύ μπλέ πάνω στο χάρτη?
Μούδιασες μόνο γιατί η υποψήφια κ. Κράτσα φρόντισε να συνοδεύεται σε κάθε ομιλία της από ένα ανώτερο κομματικό στέλεχος εξ Αθηνών?
Μούδιασες μόνο γιατί έμαθες οτι η υποψήφια κ. Κράτσα αρνείται συστηματικά (με διάφορα προσχήματα) ένα Debate με τον Θ.Γαλιατσάτο?
Μούδιασες μόνο γιατί η υποψήφια κ. Κράτσα αποκάλεσε "μη δημιουργική" την ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε να συνεργαστεί την επόμενη 4ετία με τον κ.Γαλιατσάτο,αν αυτός επανεκλεγεί Περιφερειάρχης...
Πολίτη των Ιονίων Νήσων μούδιασες γιατί περίμενες ότι μια μετεγγραφή από το ευρωκοινοβούλιο θα έφερνε στις αποσκευές της από τις Βρυξέλλες την "κουλτούρα της συνεργασίας", αλλά διαπίστωσες οτι η μεταγραφόμενη  δεν μπορεί να συνεργαστεί , ούτε καν να συζητήσει σε ένα Debate με τους αντιπάλους της...
Αλλά και η ίδια η παρουσία της στις Βρυξέλλες ποια ήταν:
--Όταν τέθηκε θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο η υποψήφια κ.Κράτσα καταψήφισε το Δασολόγιο (για την προστασία των δασών). Προς τιμήν της η κ. Μαριέττα Γιαννάκου-Κούτσικου -που ανήκει στο ίδιο κόμμα- δεν τήρησε την ίδια στάση.
--Όταν για τα προιόντα των νησιών του Αιγαίου το 2013 ψηφίστηκε ειδική πριμοδότηση, η υποψήφια κ.Κράτσα δεν έπραξε κάτι για να συμπεριληφθούν και τα νησιά του Ιονίου...Δύο φορές έγινε αυτό.
Αλλά και στο σήμερα (μόλις την Τρίτη) στην τηλεόραση του  ΑΛΦΑ , με περισσή ελαφρότητα μίλησε για πτώση του Τουρισμού , αγνοώντας ίσως οτι οι ξένοι τουρ-οπερέιτορς καιροφυλακτούν για να μειώσουν τις τιμές των καταλυμάτων, άρα και τα έσοδα από το τουριστικό συνάλλαγμα. Προφανώς αγνοούσε οτι τον -κρύο- Απρίλιο οι αφίξεις με επίσημα στοιχεία της Fraport αυξήθηκαν στη Ζάκυνθο κατά 24,3% και  στο σύνολο των Ιονίων νήσων ήταν αυξημένες κατά 20,2% (συμπεριλαμβανομένου του Ακτίου). Και για να μην μπερδεύονται οι αναγνώστες , άλλο πράγμα είναι οι κρατήσεις και άλλο πράγμα οι αφίξεις.
Ίσως πάλι η υποψήφια κ. Κράτσα, προσδοκά στο ενιαίο μπλέ των Ιονίων Νήσων "χρησιμοποιώντας" όσους ψήφισαν τον κ.Σπύρου στον 1ο γύρο των εκλογών. Μέχρι τώρα πάντως ο κ.Σπύρου δεν στέργει σε αυτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως διότι θυμάται τις δηλώσεις της κ.Κράτσα για τον ίδιο: “Ο Σπ. Σπύρου είναι ανύπαρκτος ως Βουλευτής και Περιφερειάρχης....Τολμά να προσβάλλει την κρίση και την μνήμη των συμπολιτών μας και παρά την μηδαμινή πολιτική παρουσία του και προσφορά στον τόπο, ζητά με ανέντιμους τρόπους τη ψήφο του λαού του Ιονίου, σπιλώνοντας με κάθε τρόπο την υποψηφιότητά μου”, είχε δηλώσει στις 5/3 η κα Κράτσα για τον κ. Σπύρου. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σπύρου είναι σαφής(29/5): "  ...δεν θα σύρουμε τον κόσμο κάπου, λες και είναι πρόβατα. Ο κόσμος θα ψηφίσει κατά βούληση στη 2η Κυριακή...Έχει μάλλον αργήσει να με πάρει τηλέφωνο η κα Κράτσα, αλλά μακάρι τελικά να μην με πάρει..."
Με την ευκαιρία να διατυπώσουμε τη γνώμη μας: Ο πολίτες/ψηφοφόροι δεν είναι -κατά χιλιάδες- μεταφερόμενοι και  υπάκουοι στις όποιες "οδηγίες" του συνδυασμού που ψήφισαν στον 1ο γύρο. Μπορούν να έχουν ΔΙΚΗ τους γνώμη. Αυτό προφανώς ισχύει και για τις Δημοτικές εκλογές.
 
Οι πολίτες -και οι Νέοι- που απέχουν. Που ψηφίζουν λευκό ή άκυρο.
Τεράστιοι οι αριθμοί:  48,60 % η αποχή!  Άκυρα 5.600 και 5.180 τα λευκά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων!
Πολίτη των Ιονίων Νήσων -και όχι μόνο- έλα στις κάλπες. Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για την τύχη σου.
Έχουμε ευθύνη και οι πολίτες. Όταν π.χ. ο Δήμος (όπως στη Ζάκυνθο) αδυνατεί να επιτελέσει το έργο του, πρέπει να παρεμβαίνουν οι ίδιοι. Οι πολίτες οφείλουν να παρεμβαίνουν, οφείλουν να είναι ενοχλητικοί.  Η φυσική παρουσία πολιτών είναι σημαντική στους χώρους που λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Όσο για τους νέους: Αλήθεια μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον κόσμο χωρίς τους νέους? Αυτούς τους νέους που έχουν ενστερνισθεί  τα λόγια του Γκράμσι: "Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή". Ας μην  υποτιμούμε τους νέους. Όταν τους πλησιάσεις διαπιστώνεις ότι το "λευκό" το άκυρο  και η αποχή δεν είναι καθόλου δημοφιλείς επιλογές για τα   νέα παιδιά. Διαπιστώνεις με έκπληξη, ότι αναγνωρίζουν πως η συμμετοχή είναι Αξία.
Πολίτη των Ιονίων ήρθε -πάλι- η ώρα να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις...
Έλα στις κάλπες!
 
Αλλά, αλήθεια, φτάνει να γίνουν ροζ τα Ιονια Νησιά?
Όχι, προφανώς.
Αλλά τότε γιατί να ψηφιστεί η ΑΝ.Α.Σ.Α. και ο Θ. Γαλιατσάτος?
α. Γιατί η ΑΝΑΣΑ έχει τη δύναμη να νικήσει!
20,5 % είχε η ΑΝΑΣΑ στον 1ο γύρο το 2014. Δηλ. λιγότερο απο το τωρινό (22.16 %). Η ανατροπή λοιπόν στον 2ο γύρο που έγινε το 2014 μπορεί να γίνει και τώρα! Η Κέρκυρα μαζί με τη Ζάκυνθο στον 2ο γύρο μπορούν να αλλάξουν άρδην το αποτέλεσμα του 1ου γύρου.
β. Η Διοίκηση του Θ.Γαλιατσάτου και της μεγάλης ομάδας των συνεργατών του, χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και γνώση του αντικειμένου. Κατάφερε να βγάλει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την ανυποληψία: Η Περιφέρεια απο 13η(τελευταία) στην απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ιδίως του ΕΣΠΑ που ήταν μέχρι το 2014,τώρα είναι στην 4η θέση.
γ. Αν το 2014 η μεγάλη ομάδα της ΑΝΑΣΑ είχε για προωθητική δύναμη κυρίως την όρεξη και την ορμή να διορθώσει τα πράγματα , τώρα έχει και την εμπειρία, τις γνώσεις και το μηχανισμό για να πραγματοποιήσει  τα απαραίτητα έργα της Περιφέρειας.
δ. Και οι 7 Δήμαρχοι της Περιφέρειας διαπίστωσαν οτι η Διοίκηση Γαλιατσάτου λειτούργησε με Διαφάνεια , Ισονομία και Ισοπολιτεία. Η πολιτική καταγωγή των Δημάρχων καθόλου δεν εμπόδισε την Περιφέρεια να συνδιαλέγεται με όλους τους εκλεγμένους σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Αυτό ισχύει και για τους συνεργάτες του, αλλά και για τον αντιπεριφερειάρχη στη Ζάκυνθο Λευτέρη Νιοτόπουλο.
ε. Σχεδιασμός, μελέτες, μετρήσιμα κριτήρια και συνέπεια. Τα είχε όλα αυτά η μεγάλη ομάδα των συνεργατών του Θ.Γαλιατσάτου! Αλήθεια θα τα ανταλλάξουν όλα αυτά οι Πολίτες των Ιονίων Νήσων πχ με μια καθυστερημένη μετεγγραφή από το Ευρωκοινοβούλιο? Η υποψήφια κ. Κράτσα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων μόνο με τις επιδόσεις της στις Δημόσιες σχέσεις και τη γενικολογία? Και για ποιο λόγο οι πολίτες των Ιονίων Νήσων να το διακινδυνεύσουν?
Εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε την αυτοδιοικητική ομάδα της ΑΝΑΣΑ, γνωρίζουμε τον Θοδ. Γαλιατσάτο.
 
Για αυτό οι Πολίτες στα Ιόνια Νησιά έχουμε επιλογή:
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με την ΑΝ.Α.Σ.Α. (μας).
Θανάσης Καραΐσκος
Εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου Ζακύνθου
Πρόεδρος του Ε.Σ. της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου