30/04/2019

ΑΝΑΣΑ Ιονίων Νήσων: Ο πανικός κάποιων αποδεικνύεται από τα χοντροκομμένα fake news που κατασκευάζουν.

Με αφορμή την χοντροκομμένη προσπάθεια κατασκευής ψευδών ειδήσεων, για ακόμη μια φορά, κατά της ΑΝ.Α.Σ.Α. Ιονίων Νήσων και του επικεφαλής και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, και σχετικά με δημοσίευμα στο corfutvnews, έχουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα τα εξής:
 
Η ΑΝ.Α.Σ.Α. δεν δίνει στήριξη ή χρίσματα σε υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές, σε κανένα δήμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στο πλαίσιο της πολιτικής ευγένειας και ευπρέπειας για όλους τους υποψηφίους που συμμετέχουν στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, και ως απορρέει από το θεσμικό ρόλο μας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενημερώνουμε όλους όσοι επιθυμούν για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας.
Ως εκ τούτου δεν εμπλεκόμαστε, ούτε συμμετέχουμε σε βυζαντινισμούς και “συνωμοσίες”. Κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να λέγονται “δημοσιογράφοι” επέλεξαν με μισόλογα και αοριστολογίες να μας εμπλέξουν σε ίντριγκες. Δεν είναι η πρώτη φορά, είμαστε σίγουροι ούτε η τελευταία. Η ποιότητα της “δημοσιογραφίας” τους όμως, χωρίς πηγές, χωρίς διασταύρωση, χωρίς στοιχεία, αποδεικνύει την πανικόβλητη προσπάθειά τους να χτυπήσουν την ΑΝ.Α.Σ.Α. και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων, μιντιακών, πολιτικών και άλλων.
Άξιο το μεροκάματό τους. Εμείς συνεχίζουμε με έργα και δράσεις, κοντά στους ανθρώπους της εργασίας και του πολιτισμού. Εκεί είναι η θέση μας. Γιατί το δικό μας έργο συντελείται στο φως και όχι στο σκοτάδι.
Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών
 - ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά

 

25/04/2019

Παραδόθηκε μεγάλο τμήμα του έργου της παραλιακής της Γαρίτσας και του τοιχίου του ΝΑΟΚ.

Αποκαταστάθηκε πλήρως ο περίπατος των Κερκυραίων από το ΝΑΟΚ έως την “Κολώνα του Ντούγκλα”.
Θ. Γαλιατσάτος: “Το έργο ήταν στάσιμο επί σειρά ετών, διορθώσαμε πολλά κακώς κείμενα”.
Για “ευτυχή στιγμή” έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, επισκεπτόμενος σήμερα το ολοκληρωμένο τμήμα του έργου αποκατάστασης της παραλιακής της Γαρίτσας.
Πρόκειται για εκτενές τμήμα που ξεκινά από τον ΝΑΟΚ και καταλήγει στην Κολώνα του Ντούγκλα, ενώ αποκαταστάθηκε και δόθηκε προς χρήση και το αλσύλλιο πάνω από το ΝΑΟΚ. Οι δυσκολίες του έργου ήταν πολλές, για παράδειγμα σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ταυτοποιήθηκαν, καταμετρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν οι αρχικές πέτρες στη θέση τους, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα δοθεί σε χρήση και το τμήμα που υπολείπεται έως τον κόμβο Δεσύλλα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει, αμέσως μόλις ο ΟΛΚΕ παραδώσει τη μελέτη που βρίσκεται για έγκριση στο ΚΑΣ, στην ολοκλήρωση και της τελευταίας εργολαβίας που θα αποκαταστήσει και το παραλιακό τμήμα του Ανεμόμυλου.
Ο Περιφερειάρχης επίσης δήλωσε την ικανοποίησή του διότι ο αποκλεισμός του παραλιακού μετώπου είχε δημιουργήσει προβλήματα και οικονομικής φύσεως, σε επιχειρηματίες (π.χ. στους ιδιοκτήτες ημεροπλοίων) και η απόδοση ενός έργου που θα προσφέρει ασφάλεια είναι σημαντικό γεγονός.
Ο Περιφερειάρχης τέλος άφησε αιχμές για τους προηγούμενους χειρισμούς και τα “μπαλώματα” που είχε υποστεί το έργο και τα οποία μόνο επιβάρυνση είχαν προσθέσει, δηλώνοντας: “Παραφράζοντας το ρητό θα πω ότι τα τσακάλια παραμονεύουν αλλά το καραβάνι προχωρά. Εμείς παραδίδουμε ένα έργο ασφαλές, που δεν κινδυνεύει την επόμενη ημέρα να ξαναπέσει, αισθητικά άρτιο και με σεβασμό στην παράδοση. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους, την εργολήπτρια εταιρεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία γιατί υπήρξε μια αρμονική συνεργασία με όλους”.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας Θανάσης Φρούσσος εξήγησε ότι το έργο ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικό “χιλιάδες πέτρες έπρεπε να τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους τόσο στα κρηπιδώματα όσο και στο πεζοδρόμιο¨αλλά ξεπεράστηκαν “λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας, κυρίως με την Περιφέρεια, με τις υπηρεσίες και την Αρχαιολογική υπηρεσία” και δήλωσε ότι η εταιρεία του επί δύο χρόνια που έχει εγκατασταθεί στο έργο έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αποκατάσταση της παραλιακής της Γαρίτσας.
Στην παράδοση του έργου, μαζί με τον Περιφερειάρχη βρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι αντιπεριφερειάρχες Διονύσης Τσούκας, Αλέκος Μιχαλάς, Διονύσης Στραβοράβδης, Γιάννης Φοντάνας, ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης, εκπρόσωποι της διοίκησης του ΝΑΟΚ, ιδιοκτήτες τουριστικών ημεροπλοίων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κέρκυρας.

23/04/2019

Χωρίς κρατικά αεροδρόμια και χωρίς κρατικό αερομεταφορέα!

11 Απριλίου 2017 – 11 Απριλίου 2019.
Δύο χρόνια FRAPORT στα άλλοτε ελληνικά κρατικά αεροδρόμια.
 
του Γιώργου Μαυρωνά
Έργα γίνονται στα αεροδρόμια, όπως και στο δικό μας «Ι. Καποδίστριας». Και θα γίνουν και στο μέλλον. Δεν γίνονται όμως με κεφάλαια των –δήθεν- επενδυτών. Δεν εισέρρευσαν στη χώρα κεφάλαια της FRAPORT και πολύ περισσότερο του γερμανικού δημοσίου, αφού ως γνωστό η γερμανική εταιρεία ανήκει στο κρατίδιο της Έσσης. Τα έργα γίνονται από τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις των επιβατών και των αεροσκαφών, που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια, μέσω των οποίων διακινείται το 85% του ελληνικού τουρισμού. (βλ. ¨σπατόσημο¨, τέλη χρήσης αεροδρομίων, κλπ), και από τα ενοίκια των διαφόρων εμπορικών χρηστών, εντός και εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων των αεροδρομίων, τις οποίες ¨φρόντισαν¨ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να τις στερηθεί το Ελληνικό Δημόσιο! Τριακόσια ογδόντα (380) εκατ. ευρώ ετησίως!! Τα πήραν με τις υπογραφές τους από την Εθνική Οικονομία και τα μεταβίβασαν στην Οικονομία της Έσσης και στους μετόχους της FRAPORT, μεταξύ των οποίων και η κρατική αεροπορική εταιρεία LUFTHANSA.
Οι αρχιτέκτονες του ξεπουλήματος των αεροδρομίων είχαν, μάλιστα, φροντίσει… να ξεπουλήσουν και τον εθνικό αερομεταφορέα. Την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ! Την οποία την κατηγορούσαν, την απαξίωναν και τη διέσυραν ως ζημιογόνο και επιδοτούμενη… χωρίς ποτέ να λένε πόσα οι ίδιοι της χρωστούσαν, (μέσω των κυβερνήσεων των κομμάτων τους, για τσάμπα μεταφορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δικών τους ψηφοφόρων, για τα υποχρεωτικά δρομολόγια στις άγονες γραμμές και σε ζημιογόνες γραμμές του Εξωτερικού), και με πόσα – κατ’ εντολή τους- οι διοριζόμενοι κομματικοί εγκάθετοι διαχειριστές της την επιβάρυναν, (με πελατειακές –υπεράριθμες- προσλήψεις, με αλόγιστες σπατάλες, με προκλητικές παροχές και άλλες εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου αποφάσεις τους).
Κάπως έτσι, καταντήσαμε η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς κρατικά αεροδρόμια και χωρίς κρατικό αερομεταφορέα.
Και η Τουρκία, των μπουνταλάδων… τρομάρα μας, για να ενισχύσει τις Τουριστικές ροές της πριμοδοτεί τα εισιτήρια των επισκεπτών της, μέσω του κρατικού της αερoμεταφορέα της, (την TURKISH AIRLINES). Γιατί άραγε: Γιατί ξέρει ότι τη ¨χασούρα¨ θα τη βγάλει εις διπλούν! Πρώτα από τον διευρυνόμενο εμπορικό κύκλο της τουριστικής οικονομίας της και ύστερα από τα έσοδα των κρατικών αεροδρομίων της.
Αλλά εμείς, οι Ευρωπαίοι…, δεν έχουμε ούτε κρατικά αεροδρόμια, ούτε κρατικό αερομεταφορέα! και οσονούπω δεν θα έχουμε ούτε κρατικά λιμάνια και γι’ αυτό, και τη ¨χασούρα¨ των 380 εκ ευρώ, ετησίως, δεν θα τη βγάλουμε ΠΟΤΕ! Θα μας λένε, όμως, οι γνωστοί «ντελιβεράδες» των μεταρρυθμιστών της Εσπερίας ότι έχουμε τουριστική στρατηγική και στρατηγική αερομεταφορών και από τον Απρίλη του 2020, που θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο «Ι. Καποδίστριας», θα πληρώνουμε ¨σπατόσημο», (¨η τέλος αναχωρούντων επιβατών), 18,50 ευρώ, για να εισπράττει ο επενδυτής… επιπλέον 7,5 εκατομμυριάκια , εις δόξαν των χειροκροτητών, των επενδυτών και των εκποιητών!
Ελλάς το μεγαλείο σου!

Βιογραφικά υποψηφίων ΤΣΟΥΚΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)

Τσούκας Διονύσιος-Φώτιος (Σάκης)
Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΠΙΝ

Υποψήφιος ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Π.Ε. Κέρκυρας 
 
 με την ΑΝ.Α.Σ.Α.
(Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών
για τα Ιόνια Νησιά)
 

Γεννήθηκε το 1953 στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Είναι απόφοιτος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εργάστηκε ως καθηγητής στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Κέρκυρας από το 1987 έως το 2013. Την περίοδο 1995-2005 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος της «ΤΕΤΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕ».
Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαριάνθη Βαρβαρούση.
Συμμετείχε ενεργά στο μεταδικτατορικό Φοιτητικό κίνημα, ως αιρετό μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών του Φυσικού.
Το 1975 εντάχθηκε στο «Ρήγα Φεραίο», και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και του γραφείου του ΚΣ του «Ρήγα». Διετέλεσε γραμματέας στην οργάνωση Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ Εσωτερικού. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ εσωτ., παρέμεινε ανένταχτος στον χώρο της Αριστεράς. Από το 2004 και μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στην ενωτική προσπάθεια της Αριστεράς, στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.
Διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ και του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας του Νομαρχιακού τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
Ήταν μέλος για έξι χρόνια του ΔΣ του Συλλόγου «Στήριξη» και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Μονάδας Πρόληψης «Νίκος Μώρος».
Από το 2014 είναι Αντιπεριφερειάρχης με αντικείμενο Περιβάλλον, Βιομηχανία, Χωροταξία και Συγχρηματοδοτούμενα Έργα.
Είναι μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Καλαμάς-Αχέροντας-Κέρκυρα και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας.
Είναι υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη της ΑΝΑΣΑ.

Παρουσιάστηκε το “Εγχειρίδιο Ιστορίας για τα Ιόνια Νησιά”.

Θερμά λόγια από την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Συνεχίζονται οι δράσεις συνεργασίας.
Το “Εγχειρίδιο Ιστορίας Ιονίων Νήσων”, η ιστορία των Ιονίων Νήσων που συνέγραψε η επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, καθηγητές, αρχαιολόγους, μουσειολόγους με επικεφαλής τον Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεόδωρο Παππά και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, είναι γεγονός.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες (Μ. Τρίτη 22/4/19) στην Ιόνιο Ακαδημία από τους πανεπιστημιακούς: Θεόδωρο Παππά – αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βάϊο Βαϊόπουλο- καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστα Καρδάμη – αν. Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Σταμάτη Χονδρογιάννη – Δρ. Αρχαιολόγο – Μουσειολόγο, προϊστάμενο του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαίδευσης στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης σε μια ζεστή συγκινησιακή ατμόσφαιρα και την κοινή διαπίστωση όλων ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η εκτύπωση και προώθησή του στις βιβλιοθήκες και στα σχολεία, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να αποτελέσει αντικείμενο διδαχής της νεολαίας των Επτανήσων.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη συνεισφορά της ΠΙΝ στο εγχείρημα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν  μπει πλέον σε άλλη βάση, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και κοινές κατευθύνσεις για δράσεις και έργα και τόνισε: “η ικανοποίησή μας είναι διπλή γιατί η προσπάθειά μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ενίσχυση και στήριξη του πολιτισμού και της παιδείας στα Ιόνια νησιά παίρνει σάρκα και οστά, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και η συνεργασία με την πολυπληθή επιστημονική ομάδα που συνέγραψε το έργο εξαιρετική. Πήραμε πολλά μέσα από αυτή τη συνεργασία και η κοινωνία μας ακόμη περισσότερα, αφού το βιβλίο αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί στα χέρια όλων των εκπαιδευτικών για να διδάξουν γεγονότα της Επτανησιακής Ιστορίας στα σχολεία μας”.
Για dream team των ακαδημαϊκών που συνέγραψαν το βιβλίο ιστορίας έκαναν λόγο οι πανεπιστημιακοί ομιλητές, εξάροντας την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τη διάθεση συνεργασίας που έχει επιδείξει με τον ακαδημαϊκό κόσμο. Ήταν δε κοινή παραδοχή ότι η εδραιωμένη, πλέον, συνεργασία των δύο πλευρών θα αποφέρει και στο μέλλον γόνιμους καρπούς με συνδιοργανώσεις σπουδαίων συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Πέτρος Αγγελόπουλος, γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Βασίλης Χρυσικόπουλος, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Φοντάνας, Αλέκος Μιχαλάς και Διονύσης Στραβοράβδης, ο πρώην Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ, Σπύρος Βλαχόπουλος και Κώστας Γκούσης, οι επικεφαλής παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο Γιώργος Καλούδης και Τάσος Σαλβάνος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μεταλληνός, η δ/ντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Δέσποινα Ζερνιώτη, η πρ. Δ/ντρια των ΓΑΚ- Αρχείων Ν. Κέρκυρας Αλίκη Νικηφόρου, ο υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για την ΠΙΝ Αλ. Αλεξάκης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κέρκυρας Π. Ποζίδης και πλήθος κόσμου.

21/04/2019

Τη σύμβαση προϋπ. 1.160.000 ευρώ για το επαρχιακό δίκτυο της Λευκάδας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Τη σύμβαση του έργου «Κατασκευή τεχνικών έργων και συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού 1.160.000 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κατά την παραμονή του στη Λευκάδα για το συνέδριο προς τιμή των σπουδαίων Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ΣΑΕΠ 522 και ΚΕ 2016ΕΠ52200000 και συμβασιοποιήθηκε με 587.258,36ευρώ.
Ο ανάδοχος ανέλαβε την υποχρέωση αποπεράτωσης του έργου σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
«Χρηματοδοτούμε έργα στην κατεύθυνση της καλυτέρευσης της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών στα νησιά μας. Με την παρούσα σύμβαση θα συμβάλλουμε στην οδική ασφάλεια και καλύτερη πρόσβαση αλλά και στoν εξωραϊσμό της εικόνας του οδικού δικτύου της Λευκάδας, αρμοδιότητας της ΠΙΝ. Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, υπογράψαμε συμβάσεις για το οδικό δίκτυο σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Σήμερα στη Λευκάδα ολοκληρώνουμε ένα ακόμα κύκλο οδικών έργων και συνεχίζουμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

19/04/2019

Το βιβλίο της Ιστορίας των Ιονίων Νήσων, συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι γεγονός.

Ένα εξόχως σημαντικό επιστημονικό εγχειρίδιο για τα Ιόνια Νησιά:
Το βιβλίο της Ιστορίας των Ιονίων Νήσων, συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι γεγονός – Τη Μ. Δευτέρα η παρουσίασή του στην Ιόνιο Ακαδημία.
Πριν από 3 χρόνια (Ιούλιος 2016) υπεγράφη η σύμβαση για την ανάθεση της συγγραφής του επιστημονικού εγχειριδίου της Ιστορίας των Ιονίων Νήσων, από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Θεόδωρο Παππά, ως υπευθύνου της επιστημονικής ομάδας για την συγγραφή του ιστορικού βιβλίου.
Σήμερα η συγγραφή του εν λόγω βιβλίου ολοκληρώθηκε και η παρουσίασή του ορίστηκε για τη Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 και ώρα 7μ.μ. στην Ιόνια Ακαδημία.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου και από πλευράς επιστημονικής ομάδας συγγραφής του βιβλίου θα μιλήσουν οι:
  • Θεόδωρος Γ. Παππάς, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου.
  • Βάϊος Βαϊόπουλος, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου.
  • Κώστας Καρδάμης, αναπληρωτής Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου.
  • Σταμάτης Χονδρογιάννης, διδάκτωρ Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαίδευσης στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και φυσικά στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα στα Ιόνια Νησιά. Το εν λόγω βιβλίο αφού τυπωθεί θα προωθηθεί στα σχολεία στα Ιόνια νησιά και σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας θα αποτελέσει αντικείμενο διδαχής, ώστε η νεολαία να ωφεληθεί με πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία του τόπου μας.
 
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και δήλωσε ότι “η προσπάθειά μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διατήρηση και ανάπτυξη του πολιτισμού και την ενίσχυση στους τομείς της παιδείας και της απασχόλησης είναι διαρκής. Άλλωστε αυτά αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας και οφείλουμε να τα ενισχύουμε και να τα προβάλλουμε. Το επιστημονικό βιβλίο αυτό, ως καρπός της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της συνοχής της ΠΙΝ μέσω της ιστορίας και της κοινής παράδοσης και πολιτισμού”.
 
Φωτογραφία:
-Από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Ιούλιο του 2016: Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Βασίλης Χρυσικόπουλος και ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Θεόδωρος Παππάς (υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας για την συγγραφή του ιστορικού βιβλίου).

Συνέδριο για τους σπουδαίους Επτανήσιους ακαδημαϊκούς Νίκο Σβορώνο και Σπύρο Ασδραχά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 19-20/4/2019 στη Λευκάδα.

Μια σημαντική επιστημονική συνάντηση
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν στην πόλη της Λευκάδας, έδρα του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ι.Π., στις 19 και 20 Απριλίου 2019 συνέδριο προς τιμήν των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά, δύο κορυφαίων, διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων της πνευματικής ζωής κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Το συνέδριο με τίτλο «Η συνεισφορά των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά» εστιάζει στο έργο και τον στοχασμό των δύο διαπρεπών ιστορικών, τη διεθνή απήχησή τους, την επιρροή τους στις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και στην επικαιρότητα και ακμαιότητα της επιστημονικής τους σκέψης.
 
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου και ειδικά των ιστορικών σπουδών, και αποτυπώνουν με τις εισηγήσεις τους την επιρροή που δέχτηκαν από τους Σβορώνο και Ασδραχά τόσο οι ίδιοι οι εισηγητές όσο και η ιστορική σκέψη ευρύτερα.
 
Οι Λευκαδίτες Νίκος Σβορώνος και Σπύρος Ασδραχάς, υπήρξαν αναμφισβήτητα δυο κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής πνευματικής ζωής κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα με διεθνή εμβέλεια.
 
Ο Νίκος Σβορώνος υπήρξε σημαίνον μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο 1941 – 1944 και εξόριστος στο Παρίσι από το 1944 μέχρι τον τέλος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Εξέχων φιλόλογος και ιστορικός, εργάστηκε αρχικά στο Κέντρο Έρευνας του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών και, στη διάρκεια της εξορίας του στο Παρίσι, ως διευθυντής ερευνών στην Ανώτατη Πρακτική Σχολή (École Pratique des Hautes Études). Ως βυζαντινολόγος ανανέωσε και προήγαγε τις βυζαντινές σπουδές με μελέτες για τη βυζαντινή γαιοκτησία, τη βυζαντινή φορολογία και τη βυζαντινή νομοθεσία. Ως ιστορικός της οικονομίας, ανανέωσε τις σπουδές της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας.
 
Ο Σπύρος Ασδραχάς από τα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών υπήρξε καθηγητής στο Παρίσι. Με τη μεταπολίτευση υπήρξε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Νεολαίας, και Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Το έργο του ανανέωσε τις σπουδές για την ιστορία του Αρματολισμού, της Ελληνικής Επανάστασης, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με τις μελέτες του να αποτελούν θεμελιώδη έργα για τις ελληνικές σπουδές, ενώ μεγάλο τμήμα τους αφορά στην ιστορία της Κέρκυρας, τη θεώρηση της οποίας όμως πραγματοποίησε μέσα από ένα ευρύ και διεθνές-ευρωπαϊκό πρίσμα. Ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου συνετέλεσε ουσιαστικά στην ίδρυση και καθιέρωσή του, ιδιαίτερη μάλιστα είναι η προσφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Τμήματος Ιστορίας.
 
Από επιστημονική άποψη το συνέδριο προβλέπεται να αποτελέσει σημαντική συμβολή, καθώς θα αφορά τον στοχασμό πάνω στο έργο των δύο διαπρεπών ιστορικών, τη διεθνή απήχησή τους, την επιρροή τους στις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα και διεθνώς, στην επικαιρότητα και ακμαιότητα της ιστορικής επιστημονικής τους σκέψης, τα νέα πεδία και νέες οπτικές που εγκαινίασαν και θεράπευσαν με συνέπεια οι Σβορώνος–Αδραχάς.
 
Από πλευράς απήχησης, αυτή είναι εξασφαλισμένη εκτός των άλλων λόγω της μεγάλης αναγνώρισης και κύρους των προσκεκλημένων ομιλητών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Καθηγητής Ν. Καραπιδάκης, ο τ. Αντιπρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ευ. Πρόντζας, ο ομ. Καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης, ο ομ. Καθηγητής Π. Πιζάνιας, κ.ά.
 
Από τη σκοπιά της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειάς μας, η συμβολή μιας τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικής συνάντησης για τα Ιόνια νησιά είναι προφανής. Αποτελεί άλλωστε συνέχεια μιας διαρκούς ακαδημαϊκής ενεργητικότητας που παρατηρείται στα Ιόνια, με άξονα κυρίως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον το συνέδριο θα αποτελέσει στην πράξη απόδειξη της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου που καθίσταται πλέον πολυνησιωτικό. Το συνέδριο θα αποτελέσει ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα της συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια και έμπρακτη απόδειξη της συμπαράστασης σε δραστηριότητες του Πανεπιστημίου που συμβάλλουν στην ευρύτερη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και της πολιτιστικής αναβάθμισης της περιφέρειας.
 
Το σπουδαίο αυτό συνέδριο/διημερίδα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΠΙΝ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στόχο έχει την ανάδειξη του έργου και της δράσης δύο σπουδαίων Επτανησίων, δύο προσωπικοτήτων, το έργο των οποίων επηρεάζει την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
Προσκεκλημένη να παραστεί στο συνέδριο θα είναι η χήρα του Σπ. Ασδραχά καθώς και ο γιος του. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, το διάστημα 19 και 20 Απριλίου 2019 και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
 
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Διοικητηρίου Λευκάδας (Αντωνίου Τζεβελέκη και Υποσμηναγού Κατωπόδη) στις 19 Απριλίου (19.00-21.00) και και 20 Απριλίου 2019 (9.30-21.00)
 
Συνδιοργάνωση
Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
και Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Η συνεισφορά των Λευκαδιτών ιστορικών
 Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά»
Λευκάδα, 19 και 20 Απριλίου 2019
Αίθουσα Συνεδριάσεων Διοικητηρίου Λευκάδας
(διεύθυνση: Αντωνίου Τζεβελέκη και Υποσμηναγού Κατωπόδη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 19 Απριλίου 
 
19.00: Έναρξη του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Τιμητικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Χαιρετισμοί
-          Θεόδωρου Χαλικιά, Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας
-          Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, Δημάρχου Λευκάδας
-          Ιωάννη Δραγώνα, Καθηγητή,  τ. Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέλους του Συμβουλίου Ένταξης του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
-          Αθανάσιου Ευσταθίου, Καθηγητή, Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
-          Θύμιου Νικολαΐδη, Διευθυντή Ερευνών ΕΙΕ
-          Βάιου Βαϊόπουλου, Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Εναρκτήρια Α΄ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Νικόλαος Καραπιδάκης

19.45: Θανάσης Καλαφάτης,  ιστορικός Πανεπιστημίου Πειραιώς
Σπύρος Ασδραχάς - Νίκος Σβορώνος: αφετηριακές ομοιότητες και διαφορές.
20.10: Σπυρίδων Φλογαΐτης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Σπύρος Ασδραχάς και ο Νίκος Σβορώνος.
20.30: Χρύσα Μαλτέζου, Ομ. Καθηγήτρια, Ακαδημαϊκός, τ. Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας
Με τον Νίκο Σβορώνο στο Ρέθυμνο.
20.50: Συζήτηση

Σάββατο 20 Απριλίου 2019
 
Β’ Συνεδρία
Προεδρείο: Αν. Καθηγητής Φοίβος Μυλωνάς, Πρόεδρος Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου

09.30: Δημήτριος Ανωγιάτης-Pelé, Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Σκέψεις μέσα από την εργογραφία και τη διδασκαλία του Σπύρου Ασδραχά.
09.45: Έφη Αργυρού, ιστορικός, Συντονίστρια Εκπαίδευσης
Μια υπόθεση εργασίας: υπήρξε φεουδαλισμός στη Λευκάδα;
10.00: Φωτεινή Ασημακοπούλου, Αν. Καθηγήτρια  Νεότερης και  Σύγχρονης Ιστορίας  Πανεπιστημίου Αθηνών 
Ανήκειν’ «ες τ ν Φαναρί θνος» ή «ες τ ρθόδοξον πλήρωμα»; Η αθωνική πολιτεία στη δίνη των εθνικοτήτων την περίοδο του Βουλγαρικού Σχίσματος.
10.15: Φώτης Βασιλείου, Επ. Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Άσκηση και κοινωνική συνοχή στο Βυζάντιο.
10.30: Ηλίας Γιαρένης, Αν. Καθηγητής της Ιστορίας της Βυζαντινής Παιδείας Ιονίου Πανεπιστημίου
Το ύστερο Βυζάντιο ως τμήμα της διαδρομής: η θέση και η σκέψη του Νίκου Σβορώνου.
10.45: Συζήτηση
11.00: Διάλειμμα

Γ’ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου  

11.30: Δημήτριος Αρβανιτάκης, ιστορικός, Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, Γραμματέας σύνταξης του περιοδικού «Τα Ιστορικά»
1797: Ο χαμένος κρίκος του ρεπουμπλικανισμού.
11.45:  Λίντα Παπαγαλάνη, ανθρωπολόγος
Τα ψηλά και τα χαμηλά σπίτια στη Λευκάδα. Ο κοινωνικός διάλογος μιας πόλης.
12.00: Ελευθερία Ζέη, Επ. Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Η νέα κοινωνική ιστορία του Σπύρου Ασδραχά: "Ο ζευγολάτης του 
Αριστοτέλη Βαλαωρίτη".
12.15: Ανδρέας Καπετάνιος, Επ. Καθηγητής Αρχαιολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Βίωση και καταγραφή του παρελθόντος· η μαρτυρία ενός αρχαιολόγου.
12.30: Ευάγγελος Πρόντζας, ιστορικός της οικονομίας
Ν. Σβορώνος και Σ. Ασδραχάς: Οικονομική Ιστορία στο ξεκίνημά μας και μετά τι;
12.45: Συζήτηση

 Δ’ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Γρηγόριος Ψαλλίδας 

17.30: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επ. Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ
Μεταπολίτευση και ιστορικές σπουδές. Ερωτήματα για τη συγκρότηση μιας κοινότητας (1974-1989).
17.45: Ηλίας Κολοβός, Αν. Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστήμιου Κρήτης
Με αφορμή το έργο του Νίκου Σβορώνου και του Σπύρου Ασδραχά: συγκλίσεις και αποκλίσεις της οθωμανολογικής και της νεοελληνικής ιστοριογραφίας.   
18.00: Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, συγγραφέας
"...Γι' αυτόν που γράφει τον έκαμαν (κάποιες συναντήσεις) να νιώθει την ιστορία ως ανάγκη της ψυχής". Πάνος Γ. Ροντογιάννης και Σπύρος Ι. Ασδραχάς: Μια αδιατάρακτη στον χρόνο σχέση μα-θητείας και αλληλεπίδρασης.
18.15: Έφη Γαζή, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ιστορία, μνήμη και αυτοβιογραφία: σχόλια σε μια συνέντευξη του Σπύρου Ασδραχά.
18.30: Γιάννης Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Το έργο του ιστορικού και η μαρτυρία της λογοτεχνίας.
18.45: Συζήτηση
19.00: Διάλειμμα 
Ε’ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Δημήτριος Ανωγιάτης-Pelé 

19.30: Σεβαστή Λάζαρη, ιστορικός, Συντονίστρια Εκπαίδευσης
Ποσοτικές καταμετρήσεις και τύχες των ανθρώπων.
19.45: Γιάννης Σμαρνάκης, Λέκτορας Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ιστορίας του Βυζαντίου Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ο Νικόλαος Σβορώνος και η κοινωνική ιστορία του Βυζαντίου.
20.00: Διονύσης Τζάκης, Επ. Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Οι «πρωτόγονοι της εξέγερσης» του Σπ. Ασδραχά: τομή στη μελέτη του αρματολισμού.
20.15: Πέτρος Θ. Πιζάνιας, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Η γαιοπρόσοδος στον οθωμανικό κοινωνικό σχηματισμό στο έργο του Σπύρου Ι. Ασδραχά.
20.30: Συζήτηση
20.45: Λήξη των εργασιών του συνεδρίου από τον Καθηγητή Νικόλαο Καραπιδάκη